Mange KBK-spillere på landslag: – Det er ikke tilfeldig

Arbeidet som gjøres med utvikling av unge spillere i Kristiansund Ballklubb får skryt av klubbveilederen i Norsk Toppfotball.

Bildet: KBKs utviklingsleder Leo Totev (til venstre) og Trond Nordsteien i Norsk Toppfotball.

– Noen ganger er det tilfeldig at unge spillere får sjansen, men her har det vært klubbstyrt, sier Trond Nordsteien i Norsk Toppfotball (NTF).

Alle klubbene som er med i akademiklassifiseringen får besøk av klubbveiledere fra NTF Sport, og onsdag og torsdag denne uka var Nordsteien på besøk hos KBK. 

– Jeg har snakket med ledelsen i klubben og alle akademitrenerne for å gjøre meg kjent med hvordan KBK ligger an nå, og for å få en fot i bakken med tanke på planverk og spillerlogistikk. Klubben har lagt fram hvordan det jobbes med oppfølging av spillerne, sier han.

Kristiansund Ballklubb ble første gang akademiklassifisert i 2017, med én stjerne. Året etter ble KBK reklassifisert på to stjerner. Høsten 2022 ble klubben gitt tre stjerner, etter å ha brukt året på å investere i flere trenere og bedre metodikk.

– Det var en milepæl for oss å bli klassifisert på tre stjerner, sier Leo Totev, utviklingsleder i KBK.

– De har fått sjansen, og tatt den

Tre stjerner betyr blant annet at KBK kunne søke om tilskudd til å ansette egen trenerutvikler, og tidligere i år begynte Ola Bø Nyland i den rollen i KBK. Det er nå 16 klubber i Norge som har egen trenerutvikler, og disse skal jobbe mye én til én med trenerne i klubben.

2023 er ikke et klassifiseringsår, og NTF-besøket denne uka handlet om å sparre sammen om hvor KBK er hen nå og hvor klubben er på vei i sitt arbeid. Det skal gi en pekepinn på hvor KBK skal bruke ressursene slik at 2024 og 2025 blir gode år.

– Det viktigste er at spillerutviklingsarbeidet er forankret i klubben. Daglig leder og sportslig leder i KBK er opptatt av utviklingsarbeidet, og det har sin plass i klubbens strategiplan. Det er det som gjør at utviklingsavdelingen har hatt forutsetninger til å lage et planverk, som har ført til at noen av de unge spillerne har fått sjansen – og tatt den. Det er ikke overraskende for meg som har fulgt klubben. Det ligger en strategi bak det, sier Nordsteien.

– Spillere vi kommer til å høre om

Han mener at Max Normann Williamsen og Oskar Siira Sivertsen har gått opp veien for de andre som følger bak. I år har flere unge spillere prestert for A-laget, og samlet spilletid for dem under 21 år har hatt et markant løft. 

20230516_185654400_iOS kopi.jpg
Oskar Siira Sivertsen og Leander Næss Alvheim var russ i år, og har satt preg på KBK denne sesongen. Her feirer de assist og mål på 16. mai.

På toppen av dette kommer at hele åtte KBK-spillere har representert aldersbestemte landslag i løpet av 2023.

– Det er et arbeid som har utviklet seg over flere år, det er ikke tilfeldig. Det er nå en generasjon av unge spillere i Kristiansund som kan bite seg fast og bli en del av norsk toppfotball, det er jeg overbevist om, sier Nordsteien, og fortsetter:

– Jeg tror det blir flere historier om spillere fra Kristiansund som kommer til å sette spor i norsk toppfotball, det er spillere som vi kommer til å høre om. For her er det bygd opp et akademi med godt planverk og en tydelig retning, samtidig som det henger godt sammen med A-laget.

Utviklingsleder Leo Totev er enig:

– Det må være motiverende for mange rundt oss å se reisen de unge spillerne her har hatt, og se at døren er åpen for toppfotball her i KBK. Tidligere drømte vi om dette, nå er det nært forestående, sier han.

Landslagsspillerne

Kristiansund Ballklubb har i 2023 vært representert på alle aldersbestemte landslag i Norge på guttesiden, bortsett fra G17. Følgende spillere har spilt for Norge i år:

Herman Sjåvik Opsahl - Norge G15
Eirik Erstad Nyland - Norge G16
Haakon Haugen - Norge G16
Marius Weidel - Norge G18
Oskar Siira Sivertsen - Norge G19 og U20
Heine Gikling Bruseth - Norge G19 og U20
Marius Broholm (på lån fra RBK) - Norge U20
Max Normann Williamsen - Norge U20 og U21

I tillegg har KBK Kvinners Kristin Kämpe Aass denne uka vært på samling med Norge J15 til dobbeltlandskamp mot Portugal.

nyland3.jpg
Eirik Erstad Nyland (16) ble tidenes yngste KBK-debutant da han kom inn i cupens første runde. Han ble også tatt ut på Norges G16-landslag og fikk sin første profesjonelle kontrakt med KBK.

 

Annonse fra Obos-ligaen: