Kristiansund Ballklubbs historie

KBK har en historie full av lidenskap og store øyeblikk, men mest av alt en historie om fellesskap og utvikling

En region rik på fotballhistorie

Kristiansund har i snart 100 år hatt mange fotballklubber som har bidratt til et enormt fotballengasjement i byen og regionen. Vi kan nevne dagens aktuelle lag; Braatt, Clausenengen Fotballklubb (CFK), Dahle, Goma, Kristiansund Fotballklubb (KFK), Nordlandet og Frei.

I tidligere perioder har noen av lagene nærmet seg nasjonalt toppnivå, men i de siste årene har det blitt vanskeligere å markere seg i norsk toppfotball.

KBK-Sandefjord-Økland-Torske.jpeg
KBK tar seriegullet i 1. divisjon på hjemmebane i 2016. Sverre Økland (til venstre) og Tor Erik Torske.

 

I hovedsak skyldes dette en stadig sterkere nasjonal konkurranse, men for våre lag har nok konkurransen på den lokale arena vært det som har forhindret fremgang. Det har med andre ord blitt klarere at uten samarbeid lokalt vil nasjonal satsing være vanskelig. 

Nordmøre har produsert en rekke gode fotballtalenter, for eksempel Ole Gunnar Solskjær, som hevdet seg som en av norsk fotballhistories største talenter. De nordmørske spillerne befant seg dessverre oftest utenfor regionen når de var i toppdivisjon. 

Med bakgrunn i denne korte historikken burde det være bevist at i vår region kan skaper talenter som kan være med å forme et nasjonalt topplag på sikt.

Dette har sikkert også vært bakgrunnen til at det i de siste 20-30 årene har vært flere gode forsøk på å slå ressursene sammen - i første rekke på A-lags nivå. Som følge av den sterke klubbfølelsen som alle klubbene har bygget opp gjennom lang tid, har de fleste forsøk stoppet.

En samlet klubb for Nordmøre

I løpet av 2002 og 2003 var behovet for felles satsing sterkere enn noen gang, ikke minst som følge av flere år med svake sportslige resultater i regionen. Spillere, trenere og administratorer har gjort sitt beste, men det har ikke vært enkelt når de fleste av de beste spillerne forsvinner før de har etablert seg på de lokale lagene.

Gjennom entusiasme og sportslig suksess har KBK blåst nytt liv i Nordmøre.

— Hans Mellemsæther, markedssjef Sparebank 1 Nordvest

Den stadige oppbyggingen av nye lag tærte på de lokale spillerressursene, og man innså at nye en endring måtte til. Selve gjennombruddet skjedde da SpareBank 1 Nordvest presenterte sitt bidrag og en retning fremover.

Under forutsetning av at de to ledende klubbene i byen, CFK og KFK, samarbeidet om en felles satsing på toppfotball tilbød de 2.250.000 kroner. Dette skulle gå til utvikling av en felles klubb og fotballidentitet i Kristiansund og Nordmøre. Kristiansund Ballklubb ble født. 

7 - Trygve Joakimsen.jpg
Tårer etter at opprykket til Eliteserien var sikret.

 

Laget for lidenskap

Dette har vist seg å være en suksessfaktor for KBK, noe vi har sett i klubbens vekst sportslig, på tabellen og ikke minst for den regionstoltheten som har vokst på Nordmøre.

Klubben har alltid hatt mål om å bygge stein på stein, sultne på seier og motivert for å spille god fotball. Etter oppstarten rykket laget opp i 2. divisjon i 2005, og opp i OBOS-ligaen i 2012. Det var alltid resultatforbedring hvert eneste år, takket være beinhard jobbing og målrettet fokus.

I 2016 rykket KBK endelig opp i Eliteserien, og med det beviste den satsingen som ble gjort i 2003. Allerede i klubbens første år i Eliteserien gjorde vi en solid prestasjon med en flott 7. plass i 2017. I 2018 klatret vi opp på en solid 5.plass, og i 2019 landet vi godt på 6. plass, i 2020 med 5. plass og ny poengrekord. 2021-sesongen endte med en respektabel 6.plass.

2022 ble et tøft år for KBK, tross sterk og iherdig kjemping gjennom sesongen endte vi på marginalt vis på 15. plass og rykket dermed ned til OBOS-ligaen.

Kristiansund Ballklubb er Laget for Lidenskap og hele Nordmøres fotballklubb, og nå skal vi alle kjempe det vi kan for å komme tilbake til Eliteserien.

Fakta om KBK

  • 2003: KBK etaberes på initiativ fra Clausenengen FK, Kristiansund FK og Sparebank 1 Nordvest

  • 2005: KBK rykker opp til 2. divisjon

  • 2012: KBK rykker opp til OBOS-ligaen

  • 2016: KBK rykker opp til Eliteserien, og tar seriegullet i 1. divisjon på hjemmebane

  • 2017: 7. plass i Eliteserien

  • 2018: 5. plass i Eliteserien

  • 2019: 6. plass i Eliteserien

  • 2020: 5. plass i Eliteserien

  • 2021: 6. plass i Eliteserien

  • 2022: 15. plass i Eliteserien (nedrykk)

Annonse fra Obos-ligaen: